Skip to main content

Class 8 Science Chap 8 SOLUTION

 CHAPTER 8

CELL  STRUCTURE AND FUNCTIONS 

This article brings you the CBSE Class 8  Science solution of  CHAPTER 8  'CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS '. This will help students to easily understand the answer of textbook questions of Chapter 8 Cell structure and function and some important keypoints are also given which helps students to easily go through the CHAPTER 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS.

IMPORTANT KEYPOINTS OF CHAPTER 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS.

a)Cell:- Cell is the smallest unit of the living body.

b)Cell Membrane:-Outer covering of the cell is known as Cell Membrane.

c)Cell Wall:- Protective layer of the plant cell which present outer to the cell membrane only in plants cell.

d) Chloroplast :-Green colour plastids which contain chlorophyll are known as Chloroplast.

e) Chromosomes :-Thread like structure which is present in the nucleus of cell contain parentile information are known as Chromosomes.

f)Eukaryotes:- Cell which contains proper nucleus with nucleus membrane and other organelles with their outer covering are known as Eukaryotes.

g)Gene:- Gene is a unit  of inheritance in living organism,it control transfer of characters from parents to offspring.

h)Multicellular Organisms: - The organism which are having  more than one cell is known as Multicellular.

i) Nucleus:- Spherical structure of the cell it present in the centre of the cell is known as Nucleus.

j) Plastids :-Coloured bodies present only in plant cell provide colour to different parts of plants are known as Plastids.

k) Prokaryotes:- The cell which are not having proper nucleus( nucleus with membrane) are known as Prokaryotes.

l)Tissue:- Tissue is a group of cell.

m)Unicellular:-Organisms which are hving only single cell are known as Unicellular.

n) Vacuole:- A blank  structure of the cell is known as Vacuole. 

Textbook questions of  CHAPTER 8  'CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS

Ques 1. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).
(a) Unicellular organisms have one celled body.(T/F)
(b) Muscle cells are branched.(T/F)
(c) The basic living unit of an organism is an organ. (T/F)
(d) Amoeba has irregular shape.(T/F)
  
Ans. (a) True
(b) False
(c) False
(d) True

Ques 2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?

Ans. The nerve cell receives and transfers messages, thereby helping to control and coordinate the working of different parts of the body.

cell structure and function



Ques 3. Write a short notes on the following.
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus of a cell

Ans. (a) Cytoplasm:- The cytoplasm is a fluid  that contains all the cell organelles such as the Mitochondria, Ribosomes , Golgi Bodies etc. It is present between the nucleus and the plasma membrane .It helps in the exchange of materials between cell organelles.It is made up of eighty percent water and is usually clear and colourless.

(b) The nucleus of a cell:- Nucleus is an important component of the living  cell.It is a generally spherical and located in the centre of the cell.The nucleus contain thread like structure called chromosomes. 


Ques 4. Which part of the cell contains organelles?

Ans. Cytoplasm, gelatinous fluid inside a cell contains various organelles like mitochondria, golgi bodies, ribosomes etc.

Ques 5. Make s sketch of animal and plant cell. State three differences between them.

Ans.  
Plant cellAnimal cell
They are large in sizeThey are smaller than plant cells
The cell wall is presentThe cell wall is absent
Vacuoles are largeVacuoles are small
Plastids could be seenExcept for Euglena, Plastids could not be seen in animal cells.








Ques 6. State the difference between eukaryotes and  prokaryotes.
 
Ans. Prokaryotes:- The cells having nuclear material without nuclear membrane are termed as prokaryotic cells. The organisms with these kinds of cells are called prokaryotes.
Example:- Bacteria and blue green algae.

Eukaryotes:- The cells having a well organised nucleus with a nuclear membrane are termed as Eukaryotic cells. The organisms with  these kinds of cells are called eukaryotes.
Example: onion cells and cheek cells.



Ques 7. Where are chromosomes found in a cell? State their functions.

Ans. Chromosomes are found in the nucleus of the cell. These carry genes and help in inheritance or transfer of characters from the parents to the offspring.

Ques 8. 'Cells are the basic structural unit of living organisms'.Explain.

Ans. a) Cells are morphological and physiological unit of all living organisms.
b) Properties of given organism depend on those of its individual cells.
c)Cell originates from pre- existing cells.
d)Cell maintains ontinuity through genetic material.


Ques 9. Explain why chloroplasts are found only  in plant cells?

Ans.  Chloroplasts are found in plant cells only because chloroplasts contain chlorophyll which is essential for photosynthesis. Chlorophyll  which is essential for photosynthesis. Chlorophyll traps cell energy and use it to prepare food for plants.

10. Complete the crossword with the help of clues given below.

Across

1. This is necessary for photosynthesis.

3. Term for component present in the cytoplasm.

6. The living substance in the cell.

8. Units of inheritance present on the chromosomes.

Down

1. Green plastids.

2. Formed by collection of tissues.

4. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.

5. Empty structure in the cytoplasm.

7. A group of cells.
cell structure and function




Ans:-

Across

Chlorophyll
Organelle
Protoplasm
Genes

 Down

Chloroplasts
Organ
Membrane
Vacuole
Tissue



This is the complete solution of CHAPTER 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTION of NCERT SCIENCE of CLASS 8.This will helps students to  understand the topics completly.

ALSO EXCESS




















Comments

Popular posts from this blog

Class 9 NCERT SCIENCE Chap 1 SOLUTION

 CHAPTER 1  MATTER IN OUR SURROUNDINGS Chapter 1 MATTER IN OUR SURROUNDINGS of SCIENCE NCERT of CLASS 9 complete solution and some important points are given. This will help student to better understand the topic and can easily solve the problems related to CHAPTER 1 MATTER IN  OUR SURROUNDINGS Class 9. SOME IMPORTANT POINTS OF CHAPTER 1  MATTER IN OUR SURROUNDINGS I) Melting point :- The temperature at which solid melts to became a liquid at the atmospheric pressure is called its melting point. II) Fusion :- The process of melting that is change of solid state into liquid states is also known as fusion. III) Latent Heat Of vapourisation:- The amount of heat energy that is required to change 1kg of liquid into gas(vapour) at its boiling point is known as latent heat of vapourisation. IV) Latent heat of Fusion :- The amount of heat energy that is required to change 1kg of solid into liquid at atmospheric pressure as its melting point is known as latent heat of Fus...

Class 8 NCERT Science Chap 13 Solution

CHAPTER 13  SOUND Here is the answer of chapter 13 SOUND of NCERT science of class 8.The complete solution of CHAPTER 13  SOUND is given here which is prepared subject expert. Some important extra questions and important points about Chapter 13 are also given. Textbook questions:- Ques1.  Choose the correct answer.  (1)  Sound can travel through a)Gases only b)Solids only c)Liquids only d)Solids, liquids and gases  Ans 1. Solids, liquids and gases.  Ques 2) Voice of when of the following is likely           to have minimum frequency?  a)Baby girl  b)Baby boy  c)A man  d)A woman  Ans.2 Baby girl Ques 3.   In the following statements, tick 'T' against those which are true and 'F' against those which are false. a)Sound cannot travel in vaccum. (T/F) b)The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F) c)If the amplitude of vibration is large, sound is fee...

CLASS 7 SCIENCE CHAPTER 12 SOLUTION

 Chapter 12  Reproduction in Plants   Here is some important points and answer  of chapter 12  REPRODUCTION IN PLANTS   NCERT science of class 7 which helps students to better understand the  topics of chapter.  Keynotes of Chap 12  1) Asexual reproduction:- In asexual reproduction plant can give rise to new plant without seeds. 2) Budding:- In  yeast  new yeast cell grown up with the help of bud like structure this process is known as budding  3. Embryo:- Developing  stage of zygote from the formation of seed is known as embryo. 4.Fertilisation :- the fusion of male and female gametes is known as fertilisation.   5. Ovule :- It is a female gametes of plant present in side of ovary. 6.Pollen grains :- Male gametes of plants present inside of anther. 7.Pollination :- The process of transfer of pollen grains from anther to stigma. 8.Seed dispersal:-  Reaching of seeds on  the tip  of  the ovary ...