Skip to main content

Class 7 SCIENCE NCERT CHAPTER 10 Solution



 CHAPTER 10 

RESPIRATION IN ORGANISM

Here is some important points and answer of chapter 10 RESPIRATION IN ORGANISM NCERT science of class 7 which helps students to better understand topics of chapter 10 RESPIRATION IN ORGANISM.


KEYNOTES OF CHAPTER 10:

a) Aerobic Respiration:- When glucose break down in energy  in the presence of oxygen is known as Aerobic Respiration.

b) Anaerobic Respiration:- When  glucose  break down in energy in the absence of oxygen is known as Anaerobic Respiration.

c) Breathing Rate:- Total number of inhalation and exhalation (breathe) in one minute is called Breathing Rate.

d) Cellular Respiration:- Break down of glucose  into energy in side of cell is known as Cellular Respiration.

e) Exhalation:- Releasing out of CO2 from nostril is known as Exhalation.

f) Gills:- Breathing organ of aquatic animals.

g) Lungs:- Breathing organ of  some animals who lives on land like human, cow, dog, monkey, etc.

h) Inhalation:-  Taken oxygen through the nostril is called Inhalation.

I)Spiracles:- Small opening on insects body help in taken and releasing air are called Spiracles.

j) Trachea:- Pipe line structure present in organism help in transfer of air.

k)Ribs:- Bony structure which protects to lungs.

l) Diaphragm:- A large muscular sheet which seperate chest cavity and abdomen.

Exercise Questions-
Ques 1. Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?
Ans.An athelete runs faster during a race. The demand for energy and oxygen in high. Oxygen should reach all parts of the body. Hence, an athlete breathes faster and deeper than usual after finishing the race, to meet the demand for oxygen.

Ques 2. List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.
Ans. The similarity between aerobic and anaerobic respiration is that both break down the food to release Carbon dioxide and energy.
The difference between them are as follows:-
Aerobic Respiration
1) Food is broken down in the presence of oxygen.
2) The end products are water, carbon dioxide and energy. 
example:- Human Beings.   
Anaerobic Respiration
1) Food is broken down in the absence of oxygen.
2)The end products are alcohol, carbon dioxide and energy.
Example:- yeast 

Ques 3. Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust laden air?
Ans. When we inhale air containing dust particles, the particles get trapped in the hair present in our nostrils. Sometimes, these particles may pass through the hair and enter the nasal cavity. They irritate the mucus lining of the nasal cavity and as a result we sneeze. Sneezing expels the foreign particles from the inhaled air and dust free clean enters our body.

Ques 4. Take three test tubes. Fill 3/4th of each with water. Label them A,B and C. Keep a snail in test tube B and in C. Keep snail and plant both. Which test tube would have the highest concentration of CO2?
Ans. Test tube A will be show highest concentration of C02 because snail release C02 during respiration in test tube B the water plant will take in C02. In test tube C the snail take in 02 and release C02 which is taken up by the plant. Their by reducing the amount of gases.

Ques 5. Tick the correct answer:-
(a) In cockroaches,  air  enters the body through
i)lungs
ii)gills
iii)spiracles
iv)skin
Ans. Spiracles

b)During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of
a)carbon dioxide
b)lactic acid
c) alcohol
d)water
Ans.lactic acid

c)Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rate is
a)9-12
b)15-18
c)21-24
d)30-33
Ans. 15-18

d) During exhalation,the ribs
a) move outwards
b)move downwards
c) move upwards
d) do not move at all
Ans. Move downwards

Ques 6. Match the items in Column I with those in Column II:-
Column I                              Column II
a)Yeast.                                 i)Earthworm
b) Diaphragm.                    ii) Gills
c)Skin.                                   iii)Alcohol
d)Leaves.                              iv)Chest cavity
e)Fish.                                   v)Stomata
f)Frog.                                  vi)Lungs and skin
g) Cockroach.                     vii)Trachea

Ans. a)Alcohol
b) Chest cavity
c)Earthworm
d)Stomata
e)Gills
f)Lungs and Skin
g)Trachea

Ques 7. Mark 'T' if the statement is true and'F'if it is False:-
i) During heavy exercise the breathing rate of a person slows down.(T/F)
ii) Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night.(T/F)
iii) Frogs breathe through their skins as well as their lungs.(T/F)
iv)The fishes have lungs for respiration.(T/F)
v)The size of the chest cavity increases during inhalation. (T/F)

Ans. i) False
ii) False
iii) False
iv) False
v) True

Ques 8. Given below is a square of letters in which are hidden different words related to respiration in organisms. These words may be present in any direction- upwards,downwards,or along the diagonals. Find the words for your respiratory system. Clues about those words are given below the square.
Class-7-Science-NCERT-Chap-10


a) The air tube of insects.
b)Skelton structure surrounding chest cavity.
c) Muscular floor of chest cavity.
d) Tiny pores on the surface of leaf.
e)Small openings on the sides of the body of an insect.
f)The respiratory organs of human beings.
g) The openings through which we inhale.
h)An anaerobic organism.
i) An organism with tracheal system.


Ans. a) Tracheae
b) Ribs
c) Diaphragm
d) Stomata
e) Spiracles
f) Lungs
g) Nostril 
h) Yeast
I) Ant

Ques 9. The mountaineers carry oxygen with them because:
a) At an altitude of more than 5km there is no air.
b)The amount of air available to a person is less than that available on the ground.
c)The temperature of air is higher than that on the ground 
d)The pressure of air is higher than that on the ground.

Ans. b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.


This is the complete solution and explaination of Chapter 10 Respiration in Organisms of Class 7 Science NCERT.

We are here to solve your queries.
Contact us if you have any doubt.

You can also Access-

Comments

Popular posts from this blog

Class 8 science chapter 1 solution

 Chapter 1 CROP  PRODUCTION AND MANAGEMENT HERE IS THE COMPLETE SOLUTION OF CHAPTER 1 CROP PRODUCTION AND MANAGEMENT OF CLASS 8 SCIENCE NCERT . THIS WILL HELP YOU TO BETTER UNDERSTAND THE CHAPTER AND THE CONTENT OF CHAPTER 1 CROP PRODUCTION AND MANAGEMENT of CLASS 8 SCIENCE.  TEXTBOOK QUESTIONS OF CHAPTER 1   Ques1.Select the correct word from the following list and fill in the blanks  float, water, crop, nutrients, preparation (a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called _____________. (b) The first step before growing crops is _____________ of the soil. (c) Damaged seeds would _____________ on top of water. (d) For growing a crop, sufficient sunlight and _____________ and _____________ from the soil are essential. Solution  1. The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called 1. Select the correct word from the following list and fill in the blanks. float, water, crop, nutrien...

Class 7 Science NCERT Chap 2

CHAPTER 2  NUTRITION IN ANIMALS Here is some important points and answer of chapter 2 NUTRITION IN ANIMALS NCERT science of class 7 which helps students to better understand topics of chapter 2 NUTRITION IN ANIMALS. Keywords :- a) Absorption:- Absorbing of digested food by the small intestine is known as Absorption. b)Amoeba:- It is unicellular organism which can change its shape. c) Assimilation:- Transfer of digestion food  and its utilisation is known as assimilation. d)Egestion:- Removing out waste from body is known Egestion. e)Bile:- A yellowish liquid release from liver. f)Villi:- Finger like projection present in small intestine help in absorb digested food. g)Digestion:- The break down of complex form of food into simple form is known as Digestion. h) Ruminant:- The animals which chew cud are called Ruminants. These are the important keynotes of Chapter 2 Nutrition in Animals. Here is the Solution Of textbook CHAPTER 2 Nutrition In Animals. Exercise Questions- Ques 1....

Class 9 NCERT SCIENCE Chap 5 The Fundamental Unit of Life Solution

 Chapter 5 The Fundamental Unit of Life Here is the answer of chapter 5  The Fundamental Unit of Life of NCERT science of class 9.The complete solution of CHAPTER 5 The Fundamental Unit of Life  is given here which is prepared subject expert. Block Questions.(page no.- 59) Ques 1. Who discovered cell and how? Ans. Robert Hooke discovered the cell. He observed the cell in a cork slice with the help of a primitive microscope. Ques 2. Why is cell called the structural unit of life? Ans. Cell constitute various component of plants and animals a cell is the smallest unit of life and is capable of all living functions. Cell are the building blocks of life. This is the reason why cell are referred to as the basic structural and functional unit of life. All cells varies in shape and size and activity they perform in fact, the shape and size of a cell is related to the specific functions they perform. Block Questions Page no- 61 Ques 1.How do substance like CO2 and water move in a...