Skip to main content

Class 8 NCERT SCIENCE Chap 17 SOLUTION

 CHAPTER 17

STARS AND THE SOLAR SYSTEM

Here is the answer of chapter 17 STARS AND THE SOLAR SYSTEM of NCERT science of class 8.The complete solution of CHAPTER 17 STARS AND THE SOLAR SYSTEM is given here which is prepared subject expert. Some important extra questions and important points about Chapter 17 are also given.

Ques 1. Why does  phases of the moon occur?

Ans. We can see the moon due to the reflection of sunlight incident on it towards us. Hence, we  can see only the part of the moon  that reflects light towards us. As the position of the moon changes from day to day. Sunlight portion of the moon facing the earth changes  too and this cause the phases of moon.

Ques 2. In which part of the sky can you find venus if it is visible as a evening  star?

Ans. We can find venus in the western part of the sky after sunset as an evening star.

Ques 3. Name the largest planet of the solar system?

Ans. Jupiter is the largest planet in the solar system.

Ques 4. What is constellation? Name any two constellation.

Ans. A group of stars that appear to form a pattern  in the sky is known as constellation. 
The orion and the Ursa major are two examples of constellation.

Ques 5.  Draw sketches  to show the relative positions of prominent stars in:-
a) Ursa major
b) Orion

Ans. a) One of the most famous  constellation you can see during summers in the early part of the night  is the Ursa major. It is also known as Big dipper great  bear and saptarishi it consists of seven prominent star three in the handle and four in its Bowl as shown in fig below.

class-8-ncert-science-chap-17-solution


b) The orian can be seen during winter late in the evening. It is also  known as a hunter. The orion consists of eight prominent stars as  shown in  the  figure.

class-8-ncert-science-chap-17-solution


Ques 6. Name two objects other than planets that are members of solar system.

Ans. Meteors and asteriods are the objects that are members of  solar system.

Ques 7. Explain how can you locate the pole star with the help of Ursa Major?

Ans. First locate the position of Ursa major and identify the two bright stars at the end of it bowl shape. Imagine a line connecting these  two stars, when this line  is extended towards north it meet a bright star. This bright  star is the pole star.


Ques 8. Do all stars in the sky move? Explain.

Ans. No, all the stars in the sky except pole star, appear  to move from east to west. This is due to the rotation of earth from West to east about its axis of rotation. The pole star is situated  above  and along  the axis of the earth, to the north and hence it appears to be  at rest  and can be  observed from any place in the  northern hemisphere.

Ques 9. Why is the distance between stars expressed in light years? What do you understand by the understand  by the statement that a star is eight years away from the earth.

Ans. Distance between the star is too large to measure with normal units of distance. They are also inconvenient to express in kilometre. So it is expressed in light years. A light year is the distance travelled by light in one year. When we say that a star is eight light year away from earth. It means that the distance between the star and earth is equal to the distance travelled by the light in eight years. It will take us eight years to travel from earth to that star if we travel at the speed of light.



Comments

Popular posts from this blog

Class 8 NCERT Science Chap 13 Solution

CHAPTER 13  SOUND Here is the answer of chapter 13 SOUND of NCERT science of class 8.The complete solution of CHAPTER 13  SOUND is given here which is prepared subject expert. Some important extra questions and important points about Chapter 13 are also given. Textbook questions:- Ques1.  Choose the correct answer.  (1)  Sound can travel through a)Gases only b)Solids only c)Liquids only d)Solids, liquids and gases  Ans 1. Solids, liquids and gases.  Ques 2) Voice of when of the following is likely           to have minimum frequency?  a)Baby girl  b)Baby boy  c)A man  d)A woman  Ans.2 Baby girl Ques 3.   In the following statements, tick 'T' against those which are true and 'F' against those which are false. a)Sound cannot travel in vaccum. (T/F) b)The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F) c)If the amplitude of vibration is large, sound is fee...

Class 7 Science NCERT Chapter 4 Solution

 CHAPTER 4 HEAT  Here is some important points and answer of chapter 4 Heat  NCERT science of class 7 which helps students to better understand topics of chapter 4 Heat. Important Points:- I) Conduction:- The process by which heat is transferred from the hotter end its colder end of an object  is known as Conduction. 2) Conductor:- Material which allow to heat pass through them easily are known as conductor. 3) Convection:- The process by which heat is transmitted in liquid and gas through any medium is known as convection. 4)Insulator:- Material which do not allow to hear pass through them easily are known as insulator. Example:- wood, plastic etc. 5) Land breeze:- During night when hot air rise from sea surface and cold air of land surface  move towards sea surface known as land breeze. 6) Radiation:- When the heat is transfer in surrounding without any medium is known as radiation. 7)Sea breeze:- During day time when cold air of sea surface move towards land ...

Class 8 NCERT SCIENCE Chap 11 solution

 CHAPTER 11  FORCE AND PRESSURE Here is some important points and answer of chapter 11 FORCE AND PRESSURE NCERT science of class 8.These important points help the student to better understanding of the topic of CHAPTER 11 FORCE AND PRESSURE OF CLASS 8. The complete solution of CHAPTER 11 FORCE AND PRESSURE is given here  which is prepared subject expert. Important Points:- a) Force:- A push or pull of an object is called force. b) Nature of Force:- Force applied on an object in the same direction add to one another and if two forces acting on an object in opposite direction then the net force is the difference  of  between the two forces. c) Contact force:- When a force is applied physically through a direct contact between two object. Example:- Muscular force and Frictional Force. d) Non contact force:-  When a force is applied between bodies without being in contact with each other are known as non contact force. For example:- electrostatic force and gra...