Skip to main content

Class 7 SCIENCE NCERT CHAPTER 13 SOLUTION

 CHAPTER 13

MOTION AND TIME


Here is some important points and answer of chapter 13 MOTION AND TIME NCERT science of class 7 which helps students to better understand topics of chapter 13 MOTION AND TIME.

1) Non-Uniform motion:- An object cover a proper distance in different time interval is known as Non- Uniform Motion.
2) Oscillation:- Movement by pendulum from its 'O' exists B point and B point to 'O' axis and again to A point and from A point to 'O' axis is known as Oscillation.
3) Simple Pendulum:- A simple pendulum consist a small metals ball, a thread and a stand.
4)Speed:- Distance covered by a vehicle in time is called speed.
5)Time period:-  Total time taken by an object for complete its task (work) is known as time period.
6)Uniform motion:- When an  object cover proper distance in definite time interval is known as Uniform Motion.
7) Speedometer:- Meter in vehicle which show its speed known as Speedometer.
8)Odometer:- Meter which show total distance covered by vehicle is called odometer.

These  are some important points about the Chapter 13 Motion And Time of Class 7 Science NCERT.

Here is the Solution Of Textbook Questions of Chapter 13 Motion And Time.

Exercise Questions-
Ques 1. Classify the following as motion along a straight line, circular or oscillatory motion.
i)Motion of your hands while running.
ii)Motion of a horse pulling a carton a straight road.
iii) Motion of a child in a merry-go-round.
iv) Motion of a child on a see-saw.
v) Motion of the hammer of an electric bell.
vi) Motion of a train on a straight bridge.

Ans. i) Oscillatory Motion
ii) Straight Line Motion
iii) Circular Motion
iv) Oscillatory Motion
v) Oscillatory Motion
vi) Straight line Motion

Ques 2. Which of the following are not correct?
i)The basic unit of time is second.
ii)Every object moves with a constant speed.
iii) Distances between two cities are measured in kilometres.
iv)The time period of a given pendulum is not constant.
v)The speed of a train is expressed in m/h.

Ans. Incorrect Statement are
ii) Every object moves with constant speed.
iv) The time period of a given pendulum is not constant.
v) The speed of a train is expressed in m/h.

Ques 3. A simple pendulum takes 32s to complete 20 oscillations. What is the time period of the pendulum?
Ans. Time taken by the pendulum to complete 20 oscillations in 32s.
Time period of the pendulum= T
Time period=Total Time Taken/ Number of Oscillations
Time period=32/20 =1.6 second

Ques 4. The distance between two stations is 240km. A train takes 4 hours to cover this distance. Calculate the speed of the train.
Ans. Distance between two stations=240 km
Time taken by the train to cover the distance =4 hours
Speed = Distance/Time
Speed=240/4
           =60km/h
Therefore, the speed of the train 60km/h.

Ques 5. The odometer of a car reads 57321.0km when the clock shows the time 8:30AM. What is the distance moved by  the car,if at 08:50AM, the odometer reading has changed to 57336.0km? Calculate the speed of the car in km/min during this time. Express the speed in km/h also.
Ans. Ist reading of odometer at 08:30AM. = 57321.0km
IInd reading of odometer at 08:50AM. =57336.0km
Total distance travelled= 57336.0km–57321.0km
                                           =15 km.
Total time taken= 08:50AM –08:30AM
                              =20min
Speed=Distance/Time
Speed=15km/20km =0.75km/min
We know, 60min =1hour
                                =20/60
               15km×3/1 = 45km/hr.

Ques 6. Salma takes 15 minutes from her house to reach her school on a bicycle. If the bicycle has a speed of 2m/s. Calculate the distance between her house and the school.
Ans. Salma takes total time=15 min
Salma's speed=2m/s
We know 1min=60 second
So, 15×60=900second
Speed=Distance/Time
So, distance=Time×Speed
                      =900×2m/s
                      =1800m/s
We know 1km=1000m
So, 1800/1000= 1.8km
 Distance of school from Salma's house
                        =1.8km

Ques 7.Show the shape of the distance time graph for the motion in the following cases.
 i) A car moving with a constant speed.
Ans. Shape of car on graph for motion in given case is.
CHAP-13-MOTION-AND-TIME




ii)A car parked on a side road.
Ans. Shape of car on graph for the motion is.
CHAP-13-MOTION-AND-TIME



Ques 8. Which of the following relations is correct?
i) Speed=Distance×Time
ii) Speed=Distance/Time
iii) Speed=Time/ Distance
iv) Speed=1/Distance ×Time.

Ans. ii)Speed =Distance/Time.

Ques 9.The basic unit of time is:
i)km/min
ii)m/min
iii)km/h
iv)m/s
Ans. iii)Km/h

Ques 10. A car moves with a speed of 40km/h for 15 minutes. The total distance covered by the car is:
i)100km
ii)25km
iii)15km
iv)10km

Ans. ii) 25km

Ques 11. Suppose the two photographs,shown in Fig. 13.1 and fig.13.2,had been taken at an interval of 10 seconds. If a distance of 100 metres is shown  by 1 cm in these photographs, calculate the speed of the blue car.
CHAP-13-MOTION-AND-TIME


Ans. Given 100m=1cm
Car moved 1.4cm =1.4×100= 140m 
 Time take by car =10second
Speed = Distance /Time
            =140/10= 14m/s 
As speed of the car is 14m/s

Ques 12. Fig. 13.15 shows the distance time graph for the motion of two vehicles A and B. Which one  of them is moving faster?
CHAP-13-MOTION-AND-TIME


Ans. According to the diagram, speed = Distance/time which marked A is with green colour and B is red colour. According to this, car A covered  more distance than car B in same time. So speed of car A will be faster.

Ques 13. Which of your following distance time graphs shows a truck moving with speed which is not constant?
CHAP-13-MOTION-AND-TIME






Ans.  iii) is the correct answer.

THE SOLUTION OF CHAPTER 13  MOTION AND TIME OF SCIENCE NCERT OF CLASS 7 IS GIVEN ACCORDING TO LATEST SYLLABUS CBSE 2020-2021. 




Comments

Popular posts from this blog

Class 8 science chapter 1 solution

 Chapter 1 CROP  PRODUCTION AND MANAGEMENT HERE IS THE COMPLETE SOLUTION OF CHAPTER 1 CROP PRODUCTION AND MANAGEMENT OF CLASS 8 SCIENCE NCERT . THIS WILL HELP YOU TO BETTER UNDERSTAND THE CHAPTER AND THE CONTENT OF CHAPTER 1 CROP PRODUCTION AND MANAGEMENT of CLASS 8 SCIENCE.  TEXTBOOK QUESTIONS OF CHAPTER 1   Ques1.Select the correct word from the following list and fill in the blanks  float, water, crop, nutrients, preparation (a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called _____________. (b) The first step before growing crops is _____________ of the soil. (c) Damaged seeds would _____________ on top of water. (d) For growing a crop, sufficient sunlight and _____________ and _____________ from the soil are essential. Solution  1. The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called 1. Select the correct word from the following list and fill in the blanks. float, water, crop, nutrien...

Class 8 NCERT Science Chap 13 Solution

CHAPTER 13  SOUND Here is the answer of chapter 13 SOUND of NCERT science of class 8.The complete solution of CHAPTER 13  SOUND is given here which is prepared subject expert. Some important extra questions and important points about Chapter 13 are also given. Textbook questions:- Ques1.  Choose the correct answer.  (1)  Sound can travel through a)Gases only b)Solids only c)Liquids only d)Solids, liquids and gases  Ans 1. Solids, liquids and gases.  Ques 2) Voice of when of the following is likely           to have minimum frequency?  a)Baby girl  b)Baby boy  c)A man  d)A woman  Ans.2 Baby girl Ques 3.   In the following statements, tick 'T' against those which are true and 'F' against those which are false. a)Sound cannot travel in vaccum. (T/F) b)The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F) c)If the amplitude of vibration is large, sound is fee...

Class 8 science CHAPTER 3 SOLUTION

 CHAPTER 3  SYNTHETIC FIBRES AND PLASTICS CHAPTER 3 SYNTHETIC FIBRES AND PLASTICS of CLASS 8 SCIENCE NCERT is here with complete solution of all the textbook questions of CHAPTER 3. All the NCERT solutions are framed in a systematic manner, according to the latest CBSE Class 8 science syllabus (2020-21). After studying this   you will be able to understand the topics covered in the chapter thoroughly. It is noticed that many questions are directly asked in previous year class 8 examinations. In order to score good marks in the examination, students should study this material in-depth. Here's the answer of textbook questions of CHAPTER 3 SYNTHETIC FIBRES AND PLASTICS. Exercise Questions. Q1. Explain why some fibres are called synthetic. Ans. There are some fibres that are made by man using chemicals.These are called synthetic fibres. These are made up of small units that are joined together to form a long chains called POLYMER. For example: Rayon,Nylon,etc Q2. Mark (✓...